Home/Μάρμαρα
Μάρμαρα 2019-02-28T10:08:45+00:00


Το όμορφο δεν κοιτάζει σύνορα…..

 
Μοναδικά πετρώματα από τα καλύτερα λατομεία της Ελλάδας και  του κόσμου.
Η Εταιρία Βαρδιάμπασης ειδικεύεται στο εμπόριο και την επεξεργασία φυσικών και και τεχνητών πετρωμάτων πάνω από 30 χρόνια και προσφέρει ιδανικές λύσεις στη σύγχρονη οικοδομή & διακόσμηση εσωτερικών  και εξωτερικών χώρων όπως
* Δάπεδο
* πάγκος  κουζίνας
* Σκάλα
* Μνημεία
* Επένδυση πισίνας (επιχειλια,σχάρες,διακοσμητικά)
* Μπάνιο (πάγκος,επένδυση,ντουζιέρα κ.α.)
* Επένδυση τζακιού
* Καφέ, Μπαρ (Επαγγελματικουσ χώρους)
* Έπιπλο (τραπεζαρία,γραφείο,παγκάκι κ.α.)
* Ορθομαρμαρωση κτιριου
* Καλιτεχνηματα (έργα τέχνης)
* Ειδικές κατασκευές (Κολώνες κ,α)
* Ξενοδοχεια

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΝΙΤΩΝ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΕΧΝΟΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΡΑΝΙΤΩΝ
ΑΡΤΙΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΣΩΣΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ

Ποικιλία Μαρμάρων

Ποικιλία Γρανιτών

Ποικιλία Βοτσάλων

Ποικιλία Όνυχα

Ποικιλία Πετρών

Ποικιλία Τεχνομαρμάρων

Ποικιλία Χαλαζιακών πετρωμάτων

Ποικιλία Χαλαζιακών επιφανειών – Handstone

Ποικιλία Χαλαζιακών πετρωμάτων – Santamargherita

Ο χαλαζίας είναι ορυκτό του πυριτίου,συγκεκριμένα πολύ καθαρό οξείδιο πυριτίου το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση. Τα ιόντα του χαλαζία είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένα και για αυτό έχει μεγάλη σκληρότητα. Είναι γνωστός διεθνώς με το όνομα “Quartz”

Αντοχή

Ο χαλαζίας είναι ένα από τα πιο σκληρά ορυκτά του κόσμου, πράγμα που τον κάνει ανθεκτικό στις γραντζουνιές και τις υψηλές θερμοκρασίες στην κουζίνα. Επειδή δεν έχει πόρους, είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στους λεκέδες από καφέ, κρασί, λεμόνι, ελαιόλαδο και ξύδι.

Υγιεινή
Η μη πορώδης υφή του χαλαζία, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων και ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας (NSF International) εχει πιστοποιήσει τους πάγκους από χαλαζία ασφαλή επιφάνεια για παρασκευή τροφίμων.

 

 

Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστόλιθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος».

Αντοχή
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μαρμάρινα δάπεδα που τοποθετήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και διατηρούν ακόμα την αρχική τους ομορφιά. Στη Ελληνική (400 π.Χ.) και τη Ρωμαϊκή (27 π.Χ.) εποχή, στον Παρθενώνα , στο ναό των Αζτέκων (1400 μ.Χ.) , στο Taj Majal (1633-1635 μ.Χ.), παντού συναντάμε τη χρήση τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι δεν φθείρονται ακόμα και μετά από εκατομμύρια πατήματα ανθρώπων που έχουν πατήσει πάνω στις επιφάνειές τους .

Αξία
Οι επενδύσεις μαρμάρου σε δάπεδο και σκάλες και η χρήση του στους πάγκους της κουζίνας και στο μπάνιο προσθέτουν όχι μόνο αξία στο σπίτι σας, αλλά και αξεπέραστη ομορφιά, φινέτσα και αρχοντικό ύφος. Υπάρχουν επίσης γκάμες, χωρίς πολλά νερά, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε πιο μοντέρνα σπίτια, δίνοντας τους μια πιο μίνιμαλ νότα.

Είναι Υποαλλεργικό
Το μάρμαρο είναι κατάλληλο για όσους είναι αλλεργικοί γιατί είναι ανθεκτικό σε βακτήρια, παθογόνα και αλλεργιογόνα. Επίσης δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας γιατί είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Η μη ύπαρξη αρμών το καθιστά ακόμα πιο καθαρό και υποαλλεργικό και κάνει τη φροντίδα και το καθάρισμα του πάρα πολύ εύκολο.
Ανθεκτικότητα
Λόγω της πυκνότητας του, το μαρμάρινο δάπεδο του είναι ανθεκτικό στις γρατσουνιές και τους λεκέδες . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αδιαπέραστο , όμως . Θα πρέπει να φροντίζεται κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει την ομορφιά του ανέπαφη.

Κλίμα
Άλλο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του μαρμάρου είναι ότι δεν απορροφά τη θερμότητα συνεπώς το σπίτι παραμένει δροσερό ακόμα και τους πιο ζεστούς μήνες του ελληνικού κλίματος.

 

Φημισμένα ελληνικά μάρμαρα

Χημικώς καθαρά μάρμαρα θεωρούνται τα λευκά ή χιονόχρωμα, που είναι και τα πιο σπάνια και ακριβά (Πεντέλης, Νάξου, Kαρράρας Ιταλίας ).  Τα μάρμαρα αυτά χαρακτηρίζονται και από αυξημένη φωτοδιαπερατότητα. Το μάρμαρο της Πεντέλης επιτρέπει τη διέλευση του φωτός από πάχος πλάκας 1.5 εκατοστών, το μάρμαρο της Καρράρα από πλάκες πάχους 2.5 εκατοστών και το μάρμαρο της Πάρου από πάχος 3.5 εκατοστών. Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στα ελληνικά μάρμαρα, που είναι πασίγνωστα και είναι αυτά που διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Ακόμη και σήμερα τα ελληνικά μάρμαρα είναι περιζήτητα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε γνωστά ελληνικά μάρμαρα:

Το μάρμαρο της Πάρου που είναι τελείως λευκό και μαζί με το Πεντελικό θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου (ο ‘λυχνίτης’ των αρχαίων). Ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου είναι σμιλευμένα από αυτό το μάρμαρο.

Το μάρμαρο της Δόμβραινας είναι κίτρινο έως κιτρινοκόκκινο, της Αγίας Μαρίνας έχει χρώμα τέφρας με σκοτεινές γαλάζιες γραμμές, της Σκύρου είναι λευκό έως ροδόχρωμο, της Καρύστου έχει χρώμα λευκοπράσινο, της Ερέτριας, από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι κίονες της Αγίας Σοφίας είναι κόκκινο με κηλίδες. Τέλος της Μάνης έχει βαθύ κόκκινο του Ταίναρου και μαύρο με ελάχιστες κηλίδες.

Ο Γρανίτης είναι ένα διαδεδομένο, φυσικό πυριγενές, πλουτώνιο πέτρωμα με κοκκώδη ιστό και όξινη σύσταση με μεγάλη σκληρότητα. Ανήκει στα πλουτώνια πυριγενή πετρώματα επειδή δημιουργήθηκε από την στερεοποίηση και κρυστάλλωση του μάγματος στο εσωτερικό του φλοιού σε μεγάλο βάθος, γι’ αυτό διαθέτει ολοκρυσταλλικό, κοκκώδη ιστό. Το όνομά του μάλιστα προέρχεται από την λατινική λέξη granum, δηλαδή κόκκος και οφείλεται στην κοκκώδη υφή του. Λόγω της σκληρότητάς του, ο γρανίτης χρησιμοποιείται ευρέως ως διακοσμητικό υλικό. Μετά από επεξεργασία και λείανση χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση κτιρίων και κυρίως για την εσωτερική και εξωτερική επένδυση προσόψεων, επίσης στη διακόσμηση τζακιών και πολύ συχνά σε κουζίνες.Συμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα και μετρήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μαρμαρου,οι γρανίτες είναι απόλυτα ασφαλείς για εφαρμογή σε εσωτερικό χώρο (π.χ.παγκος κουζινας),καταρρίπτοντας έτσι το μύθο περι ραδιενέργειας.

Αντοχή
Λόγω της σκληρότητάς του, ο γρανίτης είναι ένα υλικό το οποίο αντέχει μία ζωή. Είναι ανθεκτικός στους λεκέδες και πολύ δύσκολο να χαραχτεί. Σαν πάγκος κουζίνας είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί κανείς άφοβα να ακουμπήσει πάνω μια καυτή κατσαρόλα.

Μοναδικότητα
Επειδή ο γρανίτης είναι ένα φυσικό πέτρωμα, κάθε κομμάτι του είναι μοναδικό και διαφορετικό από τα άλλα. Υπάρχει μεγάλη γκάμα γρανιτών από διάφορες χώρες όπως Ευρώπη, Βραζιλία και Αφρική.

Υγιεινή
Ο γρανίτης λόγω του ότι δεν έχει πόρους, είναι αντιμικροβιακός και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

Φροντίδα
Η φροντίδα του γρανίτη είναι πολύ απλή, το μόνο που χρειάζεται είναι χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό.

Ένα μείγμα χρωμάτων, συνθετικών, πολυεστερικής ρητίνης υψηλής αντοχής Το τεχνητό μάρμαρο, ή αλλιώς τεχνομάρμαρο είναι κατασκευασμένο από και φυσικής σκόνης μαρμάρου που χύνεται ή σχηματίζεται σε μία ποικιλία τυποποιημένων και προσαρμοσμένων καλουπιών. Κατά την επιλογή του τεχνητού μαρμάρου ή κάποιας άλλης τεχνητής πέτρας για το σπίτι σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν καθώς και τις υψηλές ανάγκες συντήρησης του.

Τα τεχνητά διακοσμητικά πετρώματα λόγω των σταθερών μηχανικών τους χαρακτηριστικών αλλά και της ομοιογένειας τους έχουν κατακτήσει αξιόλογο μερίδιο στην αγορά υλικών για επικάλυψη επιφανειών. Επιπλέον προσφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που δεν μπορεί κανείς να βρει σε φυσικά πετρώματα. Τα τεχνητά διακοσμητικά πετρώματα λόγω των σταθερών μηχανικών τους χαρακτηριστικών αλλά και της ομοιογένειας τους έχουν κατακτήσει αξιόλογο μερίδιο στην αγορά υλικών για επικάλυψη επιφανειών. Επιπλέον προσφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που δεν μπορεί κανείς να βρει σε φυσικά πετρώματα.

Γενικά τα πλεονεκτήματα των τεχνομαρμάρων συνοψίζονται παρακάτω:

• Έχει κατά κανόνα λιγότερους πόρους, και ως εκ τούτου μεγαλύτερη αντοχή στους λεκέδες,
• Έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα,
• Έχει μεγαλύτερη πυκνότητα,
• Προσφέρει μεγαλύτερη ομοιομορφία στο χρώμα (για κάποιους βέβαια αυτό είναι και μειονέκτημα έναντι του φυσικού μαρμάρου)

Μειονεκτήματα της Τεχνικής Πέτρας – Μαρμάρου

• Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο και σε περιοχές όπου χτυπάει το φως του ηλίου, καθώς επηρεάζεται από τις ακτίνες UV.
• Εάν βάφτεί δεν μπορεί να καθαριστεί
• Δεν έχει Υφή, σε σύγκριση με το καθαρό μάρμαρο

Συνεχόμενα Θέματα Συντήρησης – είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα με την τεχνική πέτρα. Ενώ το υλικό διαφημίζεται πως δεν απαιτεί τη αδιαβροχοποίηση που χρειάζονται τα υλικά από φυσικές πέτρες, το τεχνικό μάρμαρο απαιτεί πολλή συντήρηση για να κρατηθεί σε καλή κατάσταση.

• Το υλικό μπορεί να λεκιαστεί από το σκληρό νερό, την οδοντόκρεμα και άλλα υπολείμματα, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά με κάποιο κόστος. Οι ενώσεις στίλβωσης που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λάμψης του μπορούν επίσης να προσθέσουν κάποιο κόστος. Επιπλέον, δείγματα όπως τα ούρα μπορούν να λερώσουν και να βλάψουν το υλικό, έτσι για σπίτια με ζώα ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα άλλο υλικό.

• Οι περισσότεροι πάγκοι από κατασκευασμένες πέτρες είναι ανθεκτικοί στη θερμότητα, αλλά δεν είναι πυρίμαχοι. Μπορούν να καταστραφούν από την υψηλή θερμότητα και την παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια μπορεί να είναι ασφαλής από τη θερμότητα, αλλά τα εσωτερικά μέρη της δεν είναι, επηρεάζοντας έτσι την ακεραιότητα του στεγανωτικού και αποχρωματίζοντάς την. Ένα πολύ καυτό τηγάνι μπορεί να βλάψει τα συνδετικά ρητίνης της κατασκευασμένης πέτρας σας όταν τοποθετείται απευθείας στην επιφάνεια. Η συνεχής μακροχρόνια έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία (ακτίνες UV) μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύ αποχρωματισμό των τεχνικών μαρμάρων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τεχνικό μάρμαρο στην κουζίνα σας

• Κρατήστε τα αναμμένα τσιγάρα μακριά από την επιφάνεια. Μπορεί να προκαλέσουν ελάχιστη ή μόνιμη βλάβη στην κατασκευασμένη επιφάνειά σας.

• Αποφύγετε την τοποθέτηση καυτού σίδερου για μπούκλες και ρόλερ απευθείας στην επιφάνεια από τεχνητή πέτρα σας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε την επιφάνεια για να σιδερώσετε τα ρούχα για να εμποδίσετε τα σημάδια καψίματος στην επιφάνεια.

O Όνυχας – Αλάβαστρο είναι πυριτικό ορυκτό, παραλλαγή του χαλκηδόνιου. Μοιάζει πολύ με τον αχάτη και παρουσιάζει όπως αυτός συγκεντρικές ταινίες διάφορων χρωμάτων, που διακρίνονται με ευκρίνεια μεταξύ τους. Αυτές οι ταινίες σχηματίζονται με διαδοχική απόθεση επιστρώσεων διοξιδίου του πυριτίου γύρω από ένα κεντρικό πυρήνα, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Τα χρώματά τους παρουσιάζουν έντονες αντιθέσεις σε μερικά δείγματα. Χρησιμοποιείται ως ημιπολύτιμη πέτρα για διακόσμηση και κατασκευή διάφορων κομψοτεχνημάτων.

Ορυχεία όνυχα υπάρχουν στην Οαχάκα στο Μεξικό, Βραζιλία, Αλγερία, Μαδαγασκάρη, Ινδία και Τουρκία. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όνυχα ενώ εμφανίζεται ολόκληρη η χρωματική παλέτα στην επιφάνεια του ανάλογα το είδος του αλάβαστρου.

Ο όνυχας ήταν ένα πολύ δημοφιλή υλικό για διάφορες κατασκευές στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “όνυξ” που σημαίνει καρφί ή νύχι.

Σύμφωνα με έναν μύθο κάποια μέρα ο Έρως έκοψε τα θεϊκά νύχια της Αφροδίτης με ένα βέλος ενώ αυτή κοιμόταν. Λέγεται ότι άφησε τα κομμάτια διάσπαρτα πάνω στην άμμο και οι Μοίρες αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε πέτρα, έτσι ώστε κανένα κομμάτι από τους θεούς να μην χαθεί ποτέ.

Η ομορφιά του όνυχα είναι απαράμιλλη, ενώ η λάμψη που δίνει η διαφάνεια του μέσα από το φως που το διαπερνά, το κάνει ένα μοναδικό έργο τέχνης ιδανικό για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, μοντέρνου ή και κλασικού χαρακτήρα συνδυάζοντας ομορφιά , αντοχή και επιβλητικότητα.

Η επιστημονική ονομασία του πορόλιθου είναι “Νεογενής Ασβεστόλιθος”.

Ο ασβεστόλιθος είναι ιζηματογενές πέτρωμα, του οποίου το βασικό συστατικό είναι ο ασβεστίτης (CaCO3). Συχνά περιέχει απολιθώματα, από τα οποία μπορεί να εκτιμηθεί η ηλικία και η προέλευσή του.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο ασβεστόλιθος μπορεί να σχηματιστεί από σκελετούς ή κελύφη υδροβίων οργανισμών: Μετά τον θάνατο του οργανισμού, το κέλυφός του καταβυθίζεται στον πυθμένα και το οργανικό τμήμα του οργανισμού καταστρέφεται, ενώ το κέλυφος (ή ο σκελετός) παραμένει. Τα ασβεστιτικά αυτά υπολείμματα συγκολλώμενα με την διαγένεση δημιουργούν την ασβεστολιθική απόθεση. Ο ασβεστόλιθος που δημιουργείται κατ’ αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζεται ως “οργανογενής” και, όπως είναι λογικό, είναι πιο πλούσιος σε απολιθώματα.

Το βασικό συστατικό του πετρώματος έχει λευκό χρώμα, γι’ αυτό και ο ασβεστόλιθος είναι λευκός ή ανοιχτόχρωμος γκρίζος.

.

Οι φυσικές ιδιότητες του κοιτάσματος αυτού μας δίνουν καθαρό ασβεστόλιθο σε ποσοστό 98% περίπου και για το λόγο αυτό πέραν της χρήσης του ως οικοδομικό υλικό (πλάκες επίστρωσης) , χρησιμοποιείται λόγω την θερμομονωτικής του ικανότητος και ως μονωτικό υλικό (πλάκα) κυρίως για επίστρωση ταρατσών .

Το κοίτασμα όπως εμφανίζεται μας δίνει όγκους διαφόρων ποιοτήτων , χρωμάτων και σκληρότητας και ειδικότερα μας δίνει μαλακό και σκληρό υλικό για εσωτερική και εξωτερική χρήση και το χρώμα του μεταλλάσσεται από απαλό μπεζ έως λευκό και κοκκινο . Στην περιοχή της Κρήτης παρόμοιου τέτοιου τύπου Μάλτας πωρόλιθο (travertine) με έντονες εμφανίσεις απολιθωμάτων που εμφανίζονται στο δικό μας κοίτασμα δεν υπάρχει παρά μόνο διαφοροποιήσεις αυτού του υλικού με άλλες προσμίξεις που δίνουν διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα μαρμάρου, πωρόλιθου, γρανίτη, τεχνομαρμάρου και τεχνογρανίτη διατίθονται σε διάφορες μορφές από την εταιρία μας. 
Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες.

Όγκοι


Όγκος μαρμάρου, γρανίτη, πωρόλιθου, είναι το εκμεταλλεύσιμο πέτρωμα το οποίο εξορύσσεται από το λατομείο συνήθως στο βουνό. Ένας όγκος μπορεί να είναι διαστάσεων μέχρι και 3,00m(μήκος)Χ1,50m(πλάτος)Χ1,50m(ύψος) και από 2-10m3 , ανάλογα με το λατομείο από όπου προέρχεται και τα μηχανήματα τα οποία το εξορύσσουν. Μπορεί, επίσης, να είναι ακανόνιστα κομμένος ή ορθογωνισμένος (με τη μέθοδο της συρματοκοπής).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά κυβικό μέτρο (m3).

Μασίφια

Μασίφια είναι τα προϊόντα των όγκων είτε σε μεγάλες πλάκες πάχους άνω των 5 εκατοστών είτε σε λιθοσώματα (κουτούκια) κατάλληλων σχημάτων και διαστάσεων.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά κυβικό μέτρο (m3).

Στα προϊόντα των παρακάτω κατηγοριών μπορεί να ποικίλει η επεξεργασία (υφή) της επιφάνειας είτε σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, είτε για λόγους αισθητικούς.

Πλάκες

Πλάκες είναι τα προϊόντα ενός όγκου από μάρμαρο, γρανίτη, πωρόλιθο κ.ά. που παράγονται με ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται τελάρα κοπής όγκων. Οι πλάκες μπορεί να έχουν πάχος 2 ή 3 εκατοστά και διαστάσεις μήκους από 2,50-3,00m και πλάτους από 1,30-1,80m. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία της επιφάνειας τους (γυάλισμα, αντικέ, ζαγρέ κ.ά.).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Πλάκες για δάπεδα

Οι πλάκες για δάπεδα είναι συνήθως πάχους 2εκ. όταν πρόκειται για οικιακή χρήση, ξενοδοχεία, τράπεζες, καταστήματα, αυλές κ.ά. και πάχους 3εκ. για δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμια, αεροδρόμια, νοσοκομεία), σε σχήματα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα, σε διαστάσεις τυποποιημένες (π.χ. 30Χ30, 40Χ40, 30Χ60, 60Χ60) ή ειδικές και μπορεί να έχουν επιφάνειες ακατέργαστες ή κατεργασμένες (γυαλισμένες, ματ, αντικέ, ζαγρέ-κτυπητές, αμμοβολισμένες, καμένες).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Πλάκες για επενδύσεις τοίχων (ορθομαρμαρώσεις), εσωτερικές – εξωτερικές

Οι πλάκες για επενδύσεις τοίχων είναι σε διάφορα σχήματα και διαστάσεις, συνήθως παραλληλόγραμμα, πάχους 2εκ. όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σε σιδηροκατασκευή (όψεις καταστημάτων) ή με ειδική κόλλα για μάρμαρα σε τοιχοποιία ή μπετό (μπάνια, είσοδοι πολυκατοικιών, εσωτ. διακοσμητικοί τοίχοι) και 3εκ. όταν τοποθετούνται με μηχανική στήριξη (αγκύρια). Πολλές φορές έχουν κατεργασία στα σόκαρα για αρχιτεκτονικούς λόγους ή οπές για τη στήριξη των αγκυρίων.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Στις παρακάτω κατηγορίες όπου χρειάζεται επεξεργασία σοκορου(φινίρισμα ακμής).

Ειδικές διαστάσεις

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν όλα τα προϊόντα που κόβονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε κατασκευής για διάφορες εφαρμογές, σε πάχος 2 ή 3εκ, όπως για παράδειγμα:

  • Ποδιές (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο κάτω μέρος του παραθύρου, έχουν συνήθως νεροσταλλάκτη, κατ’ επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Κατωκάσια – κατώφλια (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο κάτω μέρος της πόρτας ή της μπαλκονόπορτας, κατ’ επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Ουρανοί (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του παραθύρου ή της πόρτας, κατ’ επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Λαμπάδες (τα κομμάτια που τοποθετούνται στα πλαϊνά μέρη του παραθύρου ή της πόρτας, κατ’ επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Μπαλκονοποδιές (τα κομμάτια που τοποθετούνται στους εξώστες, βεράντες και ταράτσες, είτε κάτω από τα κιγκλιδώματα, είτε πάνω στα τοιχία, έχουν συνήθως νεροσταλλάκτη, κατ’ επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Σκάλες – κλιμακες, εσωτερικες – εξωτερικες

Το κάθε σκαλοπάτι απαρτίζεται από δύο μέρη: το πάτημα (βατήρα) πάχους 3εκ. πλατους 28-34 εκ και το ρίχτι (μέτωπο), πάχους 2εκ.και πλατους 14-16εκ.

  • Ίσια σκαλοπάτια: εδώ ανήκουν τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια
  • Λοξά : εδώ ανήκουν τα σφηνοειδή σκαλοπάτια (απαραίτητα τα πατρόν για το κόψιμό τους)
  • Πλατύσκαλα πάχους 2εκ. (όπως οι δαπεδοστρώσεις)

Η τιμή στις σκάλες υπολογίζεται ανά τρέχον μέτρο και περιλαμβάνει το πάτημα (3εκ), το ρίχτι (2εκ.) και το φινίρισμα της ακμής (μισό πομπέ, μορέλο κ.ά, βλ. φινιρίσματα ακμών). Βέβαια πολλές φορές μπορεί εκτός από την κλασσική αυτή επιλογή να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές μορφές σκάλας, όπως 2εκ πάτημα-2εκ. ρίχτι (ίσως και σκωτία), 2εκ πάτημα με φαλτσογωνία, και ρίχτι επίσης με φαλτσογωνία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι στα σκαλοπάτια μπορεί να γίνει και ζαγρέ λωρίδα, πάχους 5εκ. συνήθως, για αντιολισθιτικό αποτέλεσμα.

Σοβατεπί

Τα σοβατεπί είναι οι λωρίδες που τοποθετούνται στα περιθώρια των δαπέδων, δηλαδή στην περίμετρο και στις επαφές με τα κατακόρυφα στοιχεία (τοίχους) και έχουν ύψος συνήθως 7εκ. Το πάχος τους τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να είναι 1,3εκ., σπανιότερα μπορεί να έχουν πάχος 2εκ. Μπορεί να επεξεργαστεί το σόκορο στην εμφανή του μεριά ή και να μείνει ακατέργαστο.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τρέχον μέτρο (μμ).

Σκαλομέρια

Τα σκαλομέρια είναι ό,τι ακριβώς και τα σοβατεπί, αλλά τοποθετούνται στα πλαϊνά μέρη των σκαλοπατιών.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τρέχον μέτρο (μμ).

Πάγκοι – πλάτες: Κουζίνας – Bar

Πάγκοι ονομάζονται οι πλάκες πλάτους 60-70εκ., ελεύθερου μήκους και πάχους 2εκ., 3εκ., ή με την τεχνική της φαλτσογωνίας από 4εκ. και πάνω. Στα εμφανή του μέρη γίνεται επεξεργασία της ακμής (βλ.επεξεργασία ακμών). Όπου είναι απαραίτητο, ανοίγονται τρύπες για την προσαρμογή του νεροχύτη (υποκαθήμενου ή επικαθήμενου) και της εστίας.

Πλάτη είναι οι πλάκες πάχους 2εκ. οι οποίες τοποθετούνται κάθετα στον πάγκο της κουζίνας και έχουν πλάτος συνήθως 55-60εκ. και αντικαθιστούν τα πλακάκια τοίχου. Μερικές φορές μπορεί να έχουν πλάτος 10-20εκ. ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις της κατασκευής.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα μάρμαρα και τους φυσικούς γρανίτες, επιλέγονται πολύ συχνά για αυτή τη χρήση και τεχνογρανίτες – quartz.

Πάγκοι – πλάτες: Μπάνιου

Είναι οι πάγκοι που τοποθετούνται πάνω στα έπιπλα μπάνιου ή στις κτιστές κατασκευές των μπάνιων. Μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα (ορθογώνια ή καμπύλα). Ισχύουν σε αυτούς όσα προαναφέρονται για τους πάγκους κουζινών.

Τζάκια

Οι πλάκες που χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις τζακιών μπορεί να έχουν διάφορες διαστάσεις, να είναι είτε ορθογώνιες είτε βάσει πατρόν. Σε αυτή την κατηγορία συχνά χρησιμοποιούνται μασίφια ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε σχεδίου. Πολλές φορές απαιτούνται ειδικές κατεργασίες όπως επεξεργασίες ακμών, φαλτσογωνίες, κολλήματα κ.ά. για να καταλήξουμε στο τζάκι της αρεσκείας σας σε στυλ παραδοσιακό – ρουστίκ, κλασσικό, νεοκλασικό και μοντέρνο (minimal).

Καλλιτεχνήματα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν διάφορες ειδικές κατασκευές όπως: κολώνες (δωρικές, ιωνικές, κορινθιακές), κιονόκρανα, κάγκελα, γλυπτά, αγάλματα, καμάρες, συντριβάνια, κρήνες, φουρούσια, μπορντούρες, παραστάσεις δαπέδων και τοίχων, ταφικά μνημεία, εκκλησιαστικές εφαρμογές, ντουζιέρες, μπανιέρες, τραπέζια, παγκάκια, βάζα, BBQ κ.ά.

Πισίνες

Στην κατηγορία αυτή χρησιμοποιούνται μάρμαρα, πωρόλιθοι και γρανίτες που τοποθετούνται περιμετρικά της πισίνας ως επιχείλια όταν αυτή είναι τύπου Skimmer, ενώ στις πισίνες υπερχείλησης, εκτός από τα επιχείλια, χρησιμοποιούνται σχάρες και φάσες. Τα παραπάνω είδη μπορούν να έχουν πολλές μορφές επεξεργασίας είτε των ακμών τους, είτε των επιφανειών τους.

Σκαπιτσαριστά

Σκαπιτσαριστά είναι τα μικρά κομμάτια μαρμάρου που έχουν συνήθως διαστάσεις 8Χ22Χ1, 10Χ30Χ2 και η επιφάνειά τους είναι ανάγλυφη και τραχειά. Χρησιμοποιούνται για επενδύσεις τοίχων.
Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Ψηφίδες

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ψηφιδωτά από μάρμαρα ή πωρόλιθους που είναι ενοποιημένα και κολλημένα πάνω σε δίχτυ, σχηματίζοντας πλακάκι 30Χ30.
Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).